Coronet en Sheltie Showklaar maken

Voor het showklaar maken van de coronet en sheltie begin je eigenlijk al heel vroeg mee. Namelijk als ze nog bij mama drinken laat je ze al wennen door aan hun kont te frimelen. Dat is de plek waar als eerste een wikkel komt te zitten. Met 4 / 5 weken gaan ze apart wonen en worden ze dagelijks in de hand genomen en alvast op de showplank gezet op die manier wennen ze daar aan. En op het moment dat ze dan de eerste wikkel in krijgen zijn ze het ook gewoon om stil te zitten.

Vanaf ongeveer 2,5 a 3 maanden leeftijd krijgen ze hun eerste wikkel. Dit is per dier verschillend afhankelijk van hoe hard het haar groeid. Zo heb ik ook al een keer een dier gehad dat met 2 maanden de eerste wikkel in kreeg.

Meestal met 4-6 maanden krijgen ze 2 kont wikkels. Ook dit is weer per dier verschillend. Dit breid zich dan langzaam aan uit naar 4 respectievelijk 5 wikkels afhankelijk van de dikte van de haren. Een dier met heel veel dik haar zal eerder op 5 uitkomen en een dier met wat dunner haar zal op 4 wikkels uit gaan komen.

Bij de coronet kijk je ook naar de kruin en als deze wat ongelijk van vorm is conditioneer je deze door enkele te lange haren eruit te trekken. Bij volledig canadees gefokte dieren begin ik hier meestal met een week of 6 mee. Dit om twee redenen: het dier went eraan en je bent dan niet zo lang bezig voor er een show is. Het beste is natuurlijk als je dit helemaal niet hoeft toe te passen want dat betekend dat je dier een mooie gelijke kruin heeft ;).

Op de show zelf fohn je de dieren uit, je zorgt er daarbij voor dat de knikjes in het haar als gevolg van wikkelen er niet meer in zitten. Daarnaast zorg je er natuurlijk voor dat het haar mooi en netjes in een waaier ligt. Een nette presentatie op de show is het halve werk.

Merino en Texel Showklaar maken.

Het showklaar maken van een merino en texel is eigenlijk heel erg gelijk aan het showklaar maken van coronet en sheltie. Maar er is natuurlijk wel een verschil namelijk de merino en texel hebben krullen deze kan je daarom dus niet wikkelen. Bij mij krijgen ze klemmen in. De begin training het leren stil zitten is bij alle 4 deze rassen hetzelfde.

Vanaf ongeveer 2 maanden als het haar op de kont een beetje begint te groeien en een sleepje begint te krijgen maak je twee mini staartjes op de kont die je vast zet met 2 kleine klemmen. Ik gebruik voor de eerste klemmen klemmetjes van 1cm breed. Deze blijven ongeveer een maand tot 6 weken in dan gaan ze naar klemmetjes van 1,5 cm. Daar doen ze dan wat langer mee. Ongeveer bij 4-5 mnd leeftijd worden het klemmen van 3,5 cm. In de tussen tijd hebben ze ook al klemmen op de schouders gekregen.

De meeste hebben met een leeftijd van 8-9 mnd 3 tot 5 klemmen in. Afhankelijk van haar dikte en de soort klemmen die je gebruikt.

Op de show zelf bevochtig je de dieren met water zodra de klemmen en het eventuele zaagsel wat in de showkooien ligt uit de haren. Daarna kneed je de krul alvast een beetje in het haar. Dan föhn je de krul er weer helemaal terug in met een difuser. Zet de föhn niet te warm want dat komt de krullen ook niet ten goede.

Gladhaar Showklaar maken

Een gladhaar is aanzienlijk makkelijker showklaar te maken tenopzichte van cavia's met langhaar. Wel zit er in mijn ogen een verschil tussen de agouti kleurige cavia's ten opzichte van andere eenkleurige dieren. Net als met cavia's met een tekening zij het bont of driekleur. De gladhaar cavia dien je ongeveer 6 weken voor de show te beginnen met grannen. Het grannen betekent dat je alle langere haren uit de beharing haalt. Daar zijn meerdere manieren voor. Zelf maak ik gebruik van een rubber honden borstel waar ik de dieren mee borstel. Het verschil van de kleuren zit hem in de moeilijkheids graat. Een driekleur die perfect gegrant is laat ook hele mooie strakke lijnen zien. Een agouti toont dan een heel mooi en gelijkmatige ticking. Een eenkleurige cavia zie je geen ticking strakke lijnen. Maar ook daarop kan je zien of die goed gegrant is of niet. De gladhaar cavia hoeft ook niet perse gewassen te worden voor een tentoonstelling. Zelf doe ik het meestal wel en dan word hij gewassen met een honden shampoo en daarna gelijk drooggemaakt met een handdoek en eventueel nog even fohnen.

Het wassen van langhaar cavia's.

Er zit verschil in het wassen tussen coronet/sheltie en merino/texel. Voor de krulrassen gebruik ik andere shampoo dan voor de dieren zonder krullen.

Krul rassen:

Voor het wassen van krulrassen maak ik gebruik van andrelon perfecte krul shampoo. Ik laat het ongeveer 1 a 2 minuten intrekken dan goed uitspoelen zodat er helemaal geen zeep meer in zit. Zodra ze zeep vrij zijn doe ik 1 a 2 pompjes van andrelon krulcontrol créme dit verdeel ik over mijn handen en dan over het haar. ik kneed het er dan even goed in. Daarna wikkel ik ze in een theedoek met een handdoek. Ze zitten dan in een lekker warm rolletje. Ik laat ze daar ongeveer een half uur in zitten. Dan haal ik ze uit de handdoek en theedoek. De haren worden nu eerst vanaf de huid heel goed door gekamt zodat je geen dode haren meer hebt zitten en er alle klitten die er eventueel door het wassen in zijn gekomen eruit zijn. Als laatste voor je de dieren gaat fohen doe ik er nog krulmouse in van andrelon. Tijdens het föhnen zorg ik er voor dat de krullen er weer heel mooi in terug komen. Als de dieren dan weer helemaal droog zijn kunnen de klemmen er terug in.

Stijlhaar rassen:

Coronet en sheltie was ik door een combinatie te maken met verschillende shampoo's van het merk Jean Peau. Dit is een honden shampoo waar ik erg goede ervaringen mee heb. Per dier maak ik een eigen combinatie. Elke shampoo laat ik even intrekken voor ik het uit spoel. Dit ongeveer een minuut. Als laatste word er een conditioner gebruikt zodat de haren weer lekker zacht en goed doorkambaar zijn. Als ze dan hele zeepvrij zijn wikkel ik ze in een theedoek met een handdoek. Ze zitten dan in een lekker warm rolletje. Ik laat ze daar ongeveer een half uur in zitten. Dan haal ik ze uit de handdoek en theedoek. De haren worden nu eerst heel goed door gekamt zodat je geen dode haren meer hebt zitten en er alle klitten die er eventueel door het wassen in zijn gekomen eruit zijn. Zodra dat klaar is en je zeker bent dat de dieren klit vrij zijn worden de dieren helemaal droog gefohnt. Daarna gaan de wikkels er weer in.

Bij langhaar rassen is het een kunst om er haar op te krijgen en te houden. Dit bereik je enkel als je het verzorgen van het haar door te wikkelen en te klemmen goed in de vingers hebt. Uiteraard is hier ook een hoge discipline om dagelijks de dieren na te kijken vereist. Zonder die discipline lukt het niet om er mooi lang haar op te krijgen.